Matthias synliga sidor, eller

Varför världsvid väv?

Älskade människor! Älskade värld! Det är med glädje jag meddelar att inte alla sidor av mig finns här. Skrämmande, att alla ni - just du, till exempel! - kommer att se detta, läsa och kanske tro att du förstår, utan att jag finns närvarande för att förklara och rätta till missförstånden. Men så är det ju. Min sida är min egotripp. För vem annars är den skriven för?

En kommersiell sajt har till uppgift att göra reklam. Informera, väcka intresse, och till slut sälja. Det kan förstås vara mer eller mindre delikat upplagt. Kanske är en personlig sidsamling något liknande, en sorts reklam för personen ifråga? Det är väl i så fall inget ont i det? Jo, det skulle kunna vara det om det fick människor att likriktas. Det händer nog också. Där finns förstås en fin skillnad mellan välgörande anpassning och själsdödande likriktning. Just nu tror jag likriktningen behöver varnas mest för. "Fortsätt vara den du är, det till säker lycka bär!" (Tack, Mats Bjerin!) Fast en skum trend är att "originellt är rätt". Folk kämpar som galningar för att vara originella och smala. Det behöver inte vara något ont i det, men det är åtminstone lite lustigt som princip. Orden tappar sin funktion! Vad är då min varning värd? Själv är jag sedan många år drabbad av "meta-sjukan". Det är en obehaglig förmåga och ovana att jämt börja diskutera om en diskussion, i stället för att ägna mig åt diskussionen i fråga. Som nu till exempel! Nu har jag virrat till det, fast jag bara ville säga ungefär så här: jag tycker det är spännande att spela olika roller och pröva olika uttryckssätt, men jag har ändå en grund som (jag tror) är jag. Den har jag varit trogen mot i mina websidor. Ingenting är tillrättalagt för att publiceras här. Formen får visst göras aptitlig, och vad som publiceras får väljas. Kvalitet finns. Layout är roligt att experimentera med. Men innehållet ska inte vara tillrättalagt. Om något känns för grovt, fint, privat eller omoget så låter jag hellre bli att publicera det än att anpassa det till en allmänt förväntad stil. Om du inte gillar reklamen står det dig fritt att slänga den (men gärna i pappersinsamlingen!). Min sida är som sagt bara min sida, min fullständiga egotripp.

Kanske hittar du trots svamlet här ändå något intressant på mina sidor. Du är så välkommen!

Bakgrundsmusik kanske? Intrycket kan bli så olika med olika musik. Om du kan lyssna på MIDI-filer så har jag plockat ett urval ur mitt arkiv. Vad kan passa dig idag? Desperat? Tourdion (5k), att repetera tills du svimmar. Nyktert medeltidsdrömmande? En l'ombre d'un buissonet av Josquin des Prez (12k). Nordiskt nationalromantisk? En sommarafton (6k). Luftigt jazzig? Israel (26k). Fullständigt uppåt? I Wanna Dance With Somebody (69k) med Whitney Houston; aj aj, där blir det svårt sitta stilla! Men, alternativt, min vän: att läsa och begrunda under tystnad är inte alltid det sämsta heller.


Sidan blev skriven vårvintern 1998, senast uppdaterad 24 september 2000.
Copyright © Matthias Bolliger.
Hemsida