Semla

Matthias testar semlor

1998

Denna gång har jag testat semlorna med varm mjölk. Egentligen har jag brukat jag äta semlor torra, och gärna med en kopp varm choklad till. I år åt jag dock den första semlan på Fettisdagen den 24 februari, och då med varm mjölk. Det var så gott att jag bestämde mig för att fortsätta med det!

Så här går testet till:

Jag placerar semlan i en djup tallrik med varm mjölk i. Efter att ha begrundat semlan en stund, lyfter jag av locket. Därvid känner jag efter hur benäget locket är att böja sig mellan fingrarna. Ett optimalt lock skall ge en antydan om att börja böjas, men inte böja sig nämnvärt. (Detta gäller endast runda lock. Semlor med trekantiga lock finner jag inte värda att testas, då de äro helt förkastliga. I nödens stund är jag dock beredd att ompröva denna åsikt.) Härefter äter jag locket. Jag brukar ta några tuggor med locket rättvänt, och några med locket vänt 180 grader. Det ger dels olika smakupplevelser, dels en indikation om huruvida mängden florsocker är för stor eller ej. I det här skedet av testet brukar jag redan ha en tydlig uppfattning om semlan. Vetenskapligheten kräver dock min fortsatta sinnesnärvaro och objektivitet. Jag fattar nu en stor sked. Först tar jag några små skedspetsar grädde och smakar noggrant på densamma. Grädden skall vara osötad eller möjligen mycket svagt sötad. Sedan tar jag en stor bit från kanten av bullen med mycket grädde och eventuell mandelmassa på. Denna tugga är testets huvudmoment. Efter detta moment kan inte mycket påverka min helhetsbedömning. Jag fortsätter att äta upp semlan i ganska stora munsbitar. Mandelmassan bedöms dock huvudsakligen under den sista fasen. Till skillnad från en spridd uppfattning är det inte "mandelmassan jag vill åt". Därmed inte sagt att mandelmassan skulle vara oviktig; nej, den är av största betydelse, men endast som en kontrastgivande del av semlan som helhet. En god mandelmassa är medelmjuk i konsistensen och inte överdrivet söt.

En semla skall alltid provas samma dag som den bakats.

Testresultat

(Endast grundligt provade butikssemlor redovisas här. Konditorisemlor är ofta överlägsna butikssemlorna, men jag har ännu för litet urval i mitt test för att vilja publicera det.)

Stockholmsbagaren

Typisk referenssemla. Har inga speciella fördelar, men heller inga dåliga sidor. En utmärkt sort att bjuda någon på som aldrig ätit en semla förut, och skall ges en uppfattning om saken. Ser neutral ut. Runt lock, lite väl tunt skuret. Lätt grädde och mandelmassa. Bullen är mycket god i mjölk, men gissningsvis ganska torr utan.

Alimenta (köpt på VIVO i Brevik) , pris: 23,90 för två semlor

Den vackraste butikssemlan. Ser aptitretande ut. Har det godaste locket: runt, inte alltför tunt och smakar gott. God, ganska lätt grädde. Lite väl stark smak på mandelmassan. Bullen ganska god.

Iberica (köpt på RIMI i Käppala), pris: 14,95 för två semlor

Ser hoptryckt, mörk och inte särskilt tilltalande ut. Locket är runt och ganska gott, men för mörkt brunt (hårt gräddat). Grädden är definitivt inte god: tungt smörvispad och kraftigt sötad. Bullen smakar nästan ingenting, och i mjölk blir den otrevligt uppdelad i två delar: ett innanmäte i upplösning samt ett mörkt brödskinn. Köp avrådes!

Europabagarn (köpt på ICA Centrum i Käppala), pris: 19,80 för två semlor

Tänkbart alternativ till Stockholmsbagarens som referenssemla. Stockholmsbagaren betonar bullen, medan Europabagaren ser fyllningen som huvudsaken. Denna semla har nämligen den godaste mandelmassan. Grädden är visserligen något för söt, men på ett medvetet och karaktärsfullt sätt. Bullen har bra konsistens men nästan ingen smak. Locket är för tunt och ger därför för lite smak. Något för mycket florsocker.


Sidan senast uppdaterad den 24 september 2000.
Copyright © Matthias Bolliger.
Hemsida